joi, 10 mai 2012

Continut: forma finala

Sursele regenerabile de energie sunt: energia apei (energia hidraulica si a mareelor), energia vantului, energia soarelui, energia geotermala, energie derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz etc.

1.Energia apelor ( hidroenergia)

1.1. Definitie si clasificare
Hidroenergia sau energia hidraulica reprezinta capacitatea sistemului fizic reprezentat de apa de a efectua lucru mecanic prin curgere; datorita circuitului apei in natura este considerata o forma de energie regenerabila.

·         Hidrocentralele
Hidrocentralele utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje pentru a produce energie electrica..

·         Microcentrale si picocentrale hidraulice
O microcentrala hidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 100 kW(5 - 100kW).

·         Centrale mareomotrice
O centrală mareomotrică recuperează energia mareelor. Există două moduri de exploatare a energiei mareelor:
o       Centrale fără baraj, care utilizează numai energia cinetică a apei, similar cum morile de vânt utilizează energia eoliană.
o       Centrale cu baraj, care exploatează energia potențială a apei, obținută prin ridicarea nivelului ca urmare a mareei.

Energia hidraulică este o energie mecanică formată din energia potențială a apei dată de diferența de nivel între lacul de acumulare și centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mișcare.

Relaţii de calcul, unităţi de măsură

În continuare, se face referire la energia hidraulică sub formă mecanică, iar din
aceasta doar la energia cursurilor de apă.
Energia mecanică se poate exprima prin produsul a doi factori:
- un factor extensiv (de volum) care exprimă mărimea purtătorilor de energie;
acest factor are proprietatea de aditivitate, putând rezulta din însumarea unor unităţi
componente;
- un factor de intensitate care exprimă diferenţa de nivel (potenţial) al
purtătorului de energie.
Energia hidraulică are expresia generală de calcul a energiei mecanice:
E = GH , în [J] (1 J = 1 Nm), (2.1)
unde: este greutatea apei, G = ρVg[N];
H - energia specifică, [m];
ρ - densitatea apei, ρ = 1000 kg/m3 ;
g - acceleraţia gravitaţională, g = 9,81 m/s2 ;
V - volumul, [m3] .
Înlocuind expresia greutăţii relaţia (2.1) devine:
E = ρgVH , în [J]

2. Energia eoliana

Energia eoliana este o sursa regenerabila generata de puterea vantului.
Vanturile sunt miscari ale maselor de aer care se formeaza din cauza incalzirii neuniforme a Pamantului, iar deplasarea lor este dinspre zonele calde inspre zonele reci.

Energia cinetica a maselor de aer in miscare poate fi captata cu ajutorul unor turbine care convertesc energia cinetica in energie mecanica.


3. Energia solarã

Tipuri de centrale care folosesc energia solara:
1. Panouri solare fotovoltaice
Transforma energia luminoasa din razele solare direct in energie electrica. Componentele principale ale panoului solar fotovoltaic sunt celulele solare care convertesc lumina soarelui direct in energie electrica.
2. Centrale solare termice cu concentrarea radiației solare directe (CSP).
Aceste centrale utilizează oglinzi concave pentru a concentra razele solare pe suprafața absorbantă. Oglinda sau suprafața absorbantă își vor modifica orientarea în funcție de poziția soarelui.

O centrală solară este o centrală electrică funcționând pe baza energiei termice rezultată din absorbția energiei radiației solare.


4. Energie geotermică

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte și aburii, captați în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității.

Tipuri de Centrale Geotermale
Există trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite la această dată pe glob pentru transformarea puterii apei geotermale în electricitate: 'uscat'; 'flash' si 'binar', depinzând dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau după temperatura acestuia.

Este nevoie de o sursă naturală de căldură, o cameră magmatică, izvoare subterane și roca poroasă prin care să circule aburii și apa. Aburii și apa fierbinte sunt utilizați direct pentru încălzire. Aburii sunt folosiți pentru a genera electricitate.

5. Biomasa si biocombustibili

Energia acumulata in biomasa se poate elibera prin metode diferite cum ar fi procesul chimic de ardere (transformare chimica in prezenta oxigenului molecular, proces prin excelenta exergonic).

Exemple de biomasa si biocombustibili: bioetanolul, biodiesel, biogaz, biometanol, biodimetileter, bio-ETBE (etil-terto-butil-ester), o-MTBE (metil-terto-butil-eter), biocombustibilii sintetici, biohidrogen,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu