joi, 10 mai 2012

Continut: forma finala

Sursele regenerabile de energie sunt: energia apei (energia hidraulica si a mareelor), energia vantului, energia soarelui, energia geotermala, energie derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz etc.

1.Energia apelor ( hidroenergia)

1.1. Definitie si clasificare
Hidroenergia sau energia hidraulica reprezinta capacitatea sistemului fizic reprezentat de apa de a efectua lucru mecanic prin curgere; datorita circuitului apei in natura este considerata o forma de energie regenerabila.

·         Hidrocentralele
Hidrocentralele utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje pentru a produce energie electrica..

·         Microcentrale si picocentrale hidraulice
O microcentrala hidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 100 kW(5 - 100kW).

·         Centrale mareomotrice
O centrală mareomotrică recuperează energia mareelor. Există două moduri de exploatare a energiei mareelor:
o       Centrale fără baraj, care utilizează numai energia cinetică a apei, similar cum morile de vânt utilizează energia eoliană.
o       Centrale cu baraj, care exploatează energia potențială a apei, obținută prin ridicarea nivelului ca urmare a mareei.

Energia hidraulică este o energie mecanică formată din energia potențială a apei dată de diferența de nivel între lacul de acumulare și centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mișcare.

Relaţii de calcul, unităţi de măsură

În continuare, se face referire la energia hidraulică sub formă mecanică, iar din
aceasta doar la energia cursurilor de apă.
Energia mecanică se poate exprima prin produsul a doi factori:
- un factor extensiv (de volum) care exprimă mărimea purtătorilor de energie;
acest factor are proprietatea de aditivitate, putând rezulta din însumarea unor unităţi
componente;
- un factor de intensitate care exprimă diferenţa de nivel (potenţial) al
purtătorului de energie.
Energia hidraulică are expresia generală de calcul a energiei mecanice:
E = GH , în [J] (1 J = 1 Nm), (2.1)
unde: este greutatea apei, G = ρVg[N];
H - energia specifică, [m];
ρ - densitatea apei, ρ = 1000 kg/m3 ;
g - acceleraţia gravitaţională, g = 9,81 m/s2 ;
V - volumul, [m3] .
Înlocuind expresia greutăţii relaţia (2.1) devine:
E = ρgVH , în [J]

2. Energia eoliana

Energia eoliana este o sursa regenerabila generata de puterea vantului.
Vanturile sunt miscari ale maselor de aer care se formeaza din cauza incalzirii neuniforme a Pamantului, iar deplasarea lor este dinspre zonele calde inspre zonele reci.

Energia cinetica a maselor de aer in miscare poate fi captata cu ajutorul unor turbine care convertesc energia cinetica in energie mecanica.


3. Energia solarã

Tipuri de centrale care folosesc energia solara:
1. Panouri solare fotovoltaice
Transforma energia luminoasa din razele solare direct in energie electrica. Componentele principale ale panoului solar fotovoltaic sunt celulele solare care convertesc lumina soarelui direct in energie electrica.
2. Centrale solare termice cu concentrarea radiației solare directe (CSP).
Aceste centrale utilizează oglinzi concave pentru a concentra razele solare pe suprafața absorbantă. Oglinda sau suprafața absorbantă își vor modifica orientarea în funcție de poziția soarelui.

O centrală solară este o centrală electrică funcționând pe baza energiei termice rezultată din absorbția energiei radiației solare.


4. Energie geotermică

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte și aburii, captați în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității.

Tipuri de Centrale Geotermale
Există trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite la această dată pe glob pentru transformarea puterii apei geotermale în electricitate: 'uscat'; 'flash' si 'binar', depinzând dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau după temperatura acestuia.

Este nevoie de o sursă naturală de căldură, o cameră magmatică, izvoare subterane și roca poroasă prin care să circule aburii și apa. Aburii și apa fierbinte sunt utilizați direct pentru încălzire. Aburii sunt folosiți pentru a genera electricitate.

5. Biomasa si biocombustibili

Energia acumulata in biomasa se poate elibera prin metode diferite cum ar fi procesul chimic de ardere (transformare chimica in prezenta oxigenului molecular, proces prin excelenta exergonic).

Exemple de biomasa si biocombustibili: bioetanolul, biodiesel, biogaz, biometanol, biodimetileter, bio-ETBE (etil-terto-butil-ester), o-MTBE (metil-terto-butil-eter), biocombustibilii sintetici, biohidrogen,

marți, 8 mai 2012

Mijloace de predare


            1. Pentru primul obiectiv ”energie hidraulică”, cea mai recomandată metodă de predare este dezbaterea; pentru dezbatere se poate utiliza tabla pentru a nota ideile elevilor, dupa care profesorul va folosi ideile elevilor in formularea conceptului de ”energie hidraulică”.
            2. În obiectivul doi pentru identificarea unor hidrocentrale, microhidrocentrale, centrale mareometrice, sunt necesare ca materiale planşele de laborator care au ca scop stimularea interactivităţii elevului cu materialul didactic.
            3. Pentru materiale audio-video se foloseşte: videoproiector, laptop/calculator, boxe si un ecran de proiecţie.
            4. În cadrul aspectelor practice se vor utiliza aplicaţiile ca metodă de solidificare şi evaluare a informaţiilor.
            5. În cazul definirii unei teme, in cazul obiectivului cinci pentru definirea conceptului de ”energie eoliană” se uitilizează dezbaterea; se poate utiliza tabla pentru notarea ideilor elevilor sau o discutie liberă in care fiecare dintre indivizi isi vor prezenta punctul lor de vedere.
            6. Pentru obiectivul şase se va utiliza ca metodă de predare expunerea, ce constă in: videoproiector, laptop/calculator, boxe si un ecran de proiecţie.
            7. În indentificarea unor noi tipuri de centrale electrice bazate pe conversia energiei solare se vor folosii materialele didactice specifice de laborator.
            8. Materialele auxiliare audio-video specificate in obiectivul opt se va folosi expunerea ca metoda de predare iar mijloacele necesare pentru expunere sunt: videoproiector, laptop/calculator, boxe si un ecran de proiecţie.
            9. Pentru obiectivul nouă, în cadrul introducerii unui nou concept ”energia geotermală”, se mai poate utiliza si un brainstorming unde profesorul utilizează cuvintele propuse de elevi în scopul formării unei definiţii.
            10. Într-o aplicaţie didactică de tipul descoperire-identificare de tipuri de centrale ce folosesc energia geotermală, se vor utiliza planşele de laborator.
            11. Pentru obiectivul unsprezece, se poate utiliza un studiu de caz legat de centralele electrice bazat pe o expunere audio-video ce constă in: videoproiector, laptop/calculator, boxe si un ecran de proiecţie.
            12. În obiectivul doisprezece, se va utiliza un studiu de caz cu scopul intelegerii procesului de funcţionare a centralelor geotermale bazat pe o expunere audio-video: videoproiector, laptop/calculator, boxe si un ecran de proiecţie.
            13. Pentru a creea un mediu adecvat de formulări de exemple si aplicaţii pe o anumită tema, de exemplu biomasă si biocombustibili, se vor utiliza doua metode de predare: conversaţia si descoperirea.

Metode de predare


          O1: Pentru introducerea conceptului de "energie hidraulică", cea mai recomandată metodă de predare este dezbaterea; se poate organiza o dezbatere pe tema "surse de energie regenerabilă", în urma căreia profesorul va folosi ideile abordate de elevi în formularea conceptului de "energie hidraulică".
          O2: Aici este preferabilă utilizarea descoperirii ca metodă de predare, deoarece planșele de laborator pot fi folosite ca materiale interactive în scopul stimulării interactivității elevilor cu materialul didactic (identificarea hidrocentralelor, microhidrocentralelor, centralelor mareomotrice).
          O3: Deoarece dispunem de materiale audio-video, ceea ce implică un volum consistent de informație, o metodă potrivită este expunerea, pentru parcurgerea rapidă a informației și identificarea obiectivelor propuse (determinarea conversiei de energie prin intermediul mecanismului de funcționare al hidrocentralelor și centralelor mareomotrice).
          O4: În cadrul aspectelor practice, cu precădere aplicații, se poate utiliza problematizarea ca metodă de solidificare și evaluare a cunoștințelor; avem ca exemplu calculul energiei hidraulice produsă cu ajutorul unui simulator virtual pentru exploatarea unei hidrocentrale.
          O5: Pentru definirea conceptului de energie eoliană, ne întoarcem la dezbatere; ca abordare, se poate iniția o discuție pe tema "surse de energie regenerabilă", în cadrul căreia profesorul va folosi ideile formulate de elevi pentru a aborda o definiție informală a energiei eoliene, după care acesta va introduce și definiția formală (standard).
          O6: La fel ca în cazul determinării conversiei de energie prin intermediul mecanismului de funcționare a hidrocentralelor, se va utiliza ca metodă de predare expunerea, ce va consta în vizualizarea și analiza materialelor audio-vizuale ce prezintă principiul de funcționare a centralelor eoliene. Prin observarea evoluției energiei eoliene (de la morile de vânt la turbinele eoliene moderne), elevii pot identifica cu ușurință sensul de conversie al energiei în cadrul procesului de transformare.
          O7: Având la dispoziție planșe ca materiale didactice de instruire, putem utiliza ca metode de predare instruirea programată și modelarea. Astfel, elevii iși vor dezvolta abilitatea de a recunoaște modele utilizate în cadrul lecțiilor anterioare, și vor putea utiliza cunoștințe deja sedimentate în identificarea unor noi tipuri de centrale electrice bazate pe conversia energiei solare, precum centralele fotovoltaice si heliocentralele (centrale termice solare).
          O8: Datorită utilizării de materiale auxiliare audio-video, putem folosi și aici expunerea ca metodă de predare în scopul înțelegerii conversiei energiei în cadrul centralelor fotovoltaice și a heliocentralelor; de asemenea, se poate utiliza și observarea, ce permite o analiză detaliată a procesului de conversie a energiei, în limita timpului de care dispune cadrul didactic pentru expunerea acestui concept.
          O9: În cadrul introducerii unui nou concept (energia geotermală) cea mai potrivită metodă este dezbaterea; se poate utiliza un brainstorming, în urma căruia profesorul utilizează cuvintele propuse de elevi în scopul formării unei definiții sau descrieri a energiei geotermale; de altfel se poate utiliza și conversația ca mijloc auxiliar, iar ideile principale ale dialogului profesor-elev vor converge către o definiție informală a conceptului de energie geotermală.
          O10: Pentru a identifica și enumera tipurile de centrale prezentate în planșele de laborator (sau în alte materiale pe care cadrul didactic le are la dispoziție) vom folosi ca metode de predare descoperirea și instruirea; cadrul didactic va putea utiliza materialele disponibile ca mijloace de instruire, dar va ajuta la stimularea capacității de analiză a elevilor printr-o aplicație didactică de tipul descoperire-identificare de tipuri de centrale ce folosesc energia geotermală; elevii vor putea identifica centrale geotermale uscate, centrale geotermale Flash, centrale geotermale cu ciclu binar etc..
          O11-O12: În scopul identificării conversiei de energie ce stă la baza diferitelor tipuri de centrale electrice, se poate utiliza un studiu de caz bazat pe o expunere de materiale audio-video, în urma căreia elevii vor dobândi capacitatea de a identifica procese de conversie a energiei regenerabile din formă naturală în formă electrică; de exemplu, în urma efectuării unui studiu de caz cu scopul înțelegerii procesului de funcționare a centralelor geotermale, și a celor pe bază de biomasă și biocombustibili, elevii vor fi capabili să identifice sensul de conversie al energiei utilizat în cadrul modelului acestor tipuri de centrale electrice.
          O13: Pentru a crea un mediu adecvat formulării de exemple și aplicații pe tema biomasă și biocombustibili, două metode de predare potrivite sunt conversația și descoperirea; profesorul poate iniția o conversație alături de elevi, cu scopul de a sedimenta informația deja acumulată, dar și pentru a descoperi noi modele și exemple de biocombustibili prin intermediul interschimbării de informație în cadrul cuplurilor de comunicare profesor-elev și elev-elev.

marți, 1 mai 2012

Continutul

Salut, eu am incercat sa ma ocup de continut.Aceasta este prima forma. Daca sunt neregularitati va rog sa-mi spuneti si le voi remedia cat mai curand cu putinta.

Energia regenerabila

Energia regenerabila se refera la acele forme de energie ce sunt produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel sunt folosite energia luminii solare, a vantului, a apelor curgatoare, a unor procese biologice si a caldurii geotermale. Aceste energii sunt captate de catre oameni prin diferite procese.
Sursele regenerabile de energie sunt: energia apei (energia hidraulica si a mareelor), energia vantului, energia soarelui, energia geotermala, energie derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz etc.

1.Energia apelor ( hidroenergia)

1.1. Definitie si clasificare

Hidroenergia sau energia hidraulica reprezinta capacitatea sistemului fizic reprezentat de apa de a efectua lucru mecanic prin curgere; datorita circuitului apei in natura este considerata o forma de energie regenerabila.

Energia hidraulica este de fapt o energie mecanica potentiala sau cinetica. Exploatarea acestei energii se face in hidrocentrale si in centralele care produc energie electrica pe baza energiei valurilor si mareelor .

Energia apelor curgatoare a fost exploatata inca din cele mai vechi timpuri pentru a produce energie mecanica care era utilizata in cele mai diverse scopuri de la a pune in miscare mori de apa pana la sisteme de irigatie si exploatari miniere.

·         Hidrocentralele

Hidrocentralele utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje pentru a produce energie electrica.Potentialul unei exploatari hidroelectrice este dependent atat de caderea cat si de debitul de apa disponibil; cu cat acestea sunt mai mari cu atat se poate obtine mai multa energie electrica.
Intr-o hidrocentrala energia hidraulica este captata de turbine care actioneaza generatoare electrice.

·         Microcentrale si picocentrale hidraulice

O microcentrala hidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 100 kW(5 - 100kW), iar o picocentralahidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 5 kW(1-5kW).
Microcentralele si picocentralele hidraulice pot fi construite pe cursuri de apa mici si constituie o solutie pentru asigurarea energiei electrice in asezarile mici si isolate.

·         Centrale mareomotrice

O centrală mareomotrică recuperează energia mareelor. În zonele cu maree, acestea se petrec de două ori pe zi, producând ridicarea, respectiv scăderea nivelului apei. Există două moduri de exploatare a energiei mareelor:

o       Centrale fără baraj, care utilizează numai energia cinetică a apei, similar cum morile de vânt utilizează energia eoliană.

o       Centrale cu baraj, care exploatează energia potențială a apei, obținută prin ridicarea nivelului ca urmare a mareei.

1.2.Relaţii de calcul, unităţi de măsură

În continuare, se face referire la energia hidraulică sub formă mecanică, iar din
aceasta doar la energia cursurilor de apă.
Energia mecanică se poate exprima prin produsul a doi factori:
- un factor extensiv (de volum) care exprimă mărimea purtătorilor de energie;
acest factor are proprietatea de aditivitate, putând rezulta din însumarea unor unităţi
componente;
- un factor de intensitate care exprimă diferenţa de nivel (potenţial) al
purtătorului de energie.
Energia hidraulică are expresia generală de calcul a energiei mecanice:
E = GH , în [J] (1 J = 1 Nm), (2.1)
unde: este greutatea apei, G = ρVg[N];
H - energia specifică, [m];
ρ - densitatea apei, ρ = 1000 kg/m3 ;
g - acceleraţia gravitaţională, g = 9,81 m/s2 ;
V - volumul, [m3] .
Înlocuind expresia greutăţii relaţia (2.1) devine:

E = ρgVH , în [J]



2. Energia eoliana


Energia eoliana este o sursa regenerabila generata de puterea vantului.
Vanturile sunt miscari ale maselor de aer care se formeaza din cauza incalzirii neuniforme a Pamantului, iar deplasarea lor este dinspre zonele calde inspre zonele reci.
Energia cinetica a maselor de aer in miscare poate fi captata cu ajutorul unor turbine care convertesc energia cinetica in energie mecanica.


          
Definitie:O turbina eoliana este o masina rotativa care converteste energia cinetica a vantului in energie mecanica de rotatie.Daca energia mecanica obtinuta este folosita direct pentru alte procese de tip mecanic, atunci se numeste moara de vant.Daca energia mecanica actioneaza un generator electric atunci se numeste generator eolian sau turbina eoliana.


            Eficienta unei turbine eoliene este dependenta de dimensiunea palelor si tipul convertorului din miscare axiala in electricitate(generator).
Puterea generata de o turbina eoliana este direct proportionala cu densitatea aerului, suprafata acoperita de o miscarea completa a palelor rotorului si patratul vitezei vantului. Marea majoritate a turbinelor eoliene sunt echipate cu rotoare cu axa de rotatie orizontala, dar exista si turbine echipate cu rotoare cu axa de rotatie verticala.
Turbinele eoliene pot fi utilizate singular sau in grupuri (in acest caz formand centrale sau "ferme" eoliene).

 

           
Dezavantaje:Principalul dezavantaj este resursa energetica limita, variatiatiile produse de viteza vantului si numarul redus de amplasamente posibile.
De asemenea, fermele eoliene pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator din cauza poluarii sonore.

3. Energia solarã
3.1. Definitie
Reprezintã una din potentialele viitoare surse de energie, folositã fie la înlocuirea definitivã a surselor conventionale de energie cum ar fi: cãrbune, petrol, gaze naturale etc, fie la folosirea ei ca alternativã la utilizarea surselor de energie conventionale mai ales pe timpul verii, cea de a doua utilizare fiind în momentul de fatã cea mai raspânditã utilizare din întreaga lume.
O centrală solară este o centrală electrică funcționând pe baza energiei termice rezultată din absorbția energiei radiației solare. Centralele solare termice, în funcție de modul de construcție pot atinge randamente mai mari la costuri de investiții mai reduse decât instalațiile pe bază de panouri solare fotovoltaice, necesită în schimb cheltuieli de întreținere mai mari și sunt realizabile doar pentru puteri instalate depășind un anumit prag minim. Totodatată sunt exploatabile economic doar în zone cu foarte multe zile însorite pe an.
Pentru utilizarea energiei conținute în radiația solară în scopul producerii de energie electrică s-au conceput mai multe metode. Tehnologiiile rezultate se impart în două mari grupe în funcție de utilizarea energiei radiației concentrate într-un spațiu restrâns, sau utilizare fără concentrare.
3.2.Tipuri de centrale care folosesc energia solara:
  • Panouri solare fotovoltaice
Transforma energia luminoasa din razele solare direct in energie electrica. Componentele principale ale panoului solar fotovoltaic sunt celulele solare care convertesc lumina soarelui direct in energie electrica. Prin anii ’70 celulele solare erau adesea folosite pentru alimentarea calculatoarelor personale si ceasurilor digitale. Celulele solare sunt fabricate din materiale semiconductoare, similare cu cele utilizate la microprocesoare. Cand lumina este absorbita de semiconductoare, energia solara este descompusa in atomi, iar fluxul de electroni produce electricitate. Acest proces de conversie a luminii in energie electrica se numeste efect fotovoltaic.
  • Centrale solare termice cu concentrarea radiației solare directe (CSP).
Aceste centrale utilizează oglinzi concave pentru a concentra razele solare pe suprafața absorbantă. Oglinda sau suprafața absorbantă își vor modifica orientarea în funcție de poziția soarelui. Centralele solare cu jgheaburi parabolice colectează energia cu oglinzi distribuite pe suprafețe mari ce concentrează radiația pe suprafețe absorbante situate în centrul focal al fiecărei oglinzi, pe când cele cu turn, toate oglinzile au același punct focal situat în turn. În diverse studii realizate spre exemplu la Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt|Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt (DLR) și Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC) se previzionează un potențial însemnat în aceste modalități de obținere economică a energiei în zonele deșertice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu precum și în transportul cu pierderi reduse (HVDC) spre Europa. Sistemele de generare de abur se pot compatibiliza cu cele solare pentru compensare reciprocă și economisirea în acest mod a combustibililor convenționali din termocentrale. În centrale solare independente, oscilațiile datorate condițiilor atmosferice pot fi compensate cu ajutorul unor rezervore de înmagazinare a căldurii, sau utilizând purtători de energie alternativă.

4. Energie geotermică

4.1.Definitie
Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte și aburii, captați în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității.

4.2.Tipuri de Centrale Geotermale

Există trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite la această dată pe glob pentru transformarea puterii apei geotermale în electricitate: 'uscat'; 'flash' si 'binar', depinzând dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau după temperatura acestuia.
  • Centralele 'Uscate' au fost primele tipuri de centrale construite, ele utilizeaza abur din izvorul geotermal.
  • Centralele 'Flash' sunt cele mai răspândite centrale de azi. Ele folosesc apa la temperaturi de 360° F(182° C), injectând-o la presiuni înalte în echipamentul de la suprafață.
  • Centralele cu ciclu binar diferă față de primele două, prin faptul că apa sau aburul din izvorul geotermal nu vine in contact cu turbina,respectiv generatorul electric. Apa folosită atinge temperaturi de până la 400° F(200 °C).

5. Biomasa si biocombustibili

5.1.Definitii
Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane. (Definitie cuprinsa in Hotararea nr. 1844 din 2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport).
Biomasa reprezinta acea resursa regenerabila ce se afla  din abundenta pe planeta. Aceasta include toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima forma de energie utilizata de om, o data cu descoperirea focului.
Energia acumulata in biomasa se poate elibera prin metode diferite cum ar fi procesul chimic de ardere (transformare chimica in prezenta oxigenului molecular, proces prin excelenta exergonic).
5.2.Formele de valorificare energetica a biomasei (biocarburanti):
* Arderea directa cu generare de energie termica.
* Arderea prin piroliza, cu generare de singaz (CO + H2).
* Fermentarea, cu generare de biogaz (CH4) sau bioetanol (CH3-CH2-OH)
* Transformarea chimica a biomasei de tip ulei vegetal prin tratare cu un alcool si generare de esteri, de exemplu metil esteri (biodiesel) si glicerol.
* Degradarea enzimatica a biomasei cu obtinere de etanol sau biodiesel.

luni, 23 aprilie 2012

Conținutul general

Dragi colegi , eu am făcut următorul conținut general pentru activitatea de instruire :


Aștept observații și sugestii !

miercuri, 28 martie 2012

Problemă inginerească : se cer titlul și scopul lecției

Mi-ar fi plăcut să voteze măcar jumătate plus unu din membrii echipei la postarea anterioară, dar din păcate votul se încheie aici pentru că mai avem multă treabă până vineri și puțin timp la dispoziție.
Până acum avem următoarele date :
  • tema generală din domeniul energetic - Energia regenerabilă
  • tipul lecției - mixtă
  • ciclul de învățământ - liceal (clasa a IX-a)
  • disciplina - Elemente de tehnologie generală
Se pot deduce următoarele :
  • unitatea de învățare - Resurse materiale și energetice
  • locul desfășurării - sala de clasă ( ? )
  • durata lecției - 50 min ( ? )
Se cer :
  • titlul și scopul lecției care să corespundă datelor inițiale
Obs ! Titlul nu este între 0 și 1 ;))  ( pentru cine știe bazele termodinamicii )

luni, 26 martie 2012

Alegerea disciplinei tehnice din ciclul liceal

Ținând cont de votul majorității ( a celor care s-au implicat până acum ) s-a ales la nivel de echipă predarea unei lecții mixte la ciclul liceal. Un model orientativ de proiect de lecție mixtă îl găsiți la pagina 55 din îndrumarul trimis de profa pe mail. Așadar noua provocare pe care vi-o fac este alegerea a 3 materii din următoarea listă de discipline tehnice ( extrase din documentele de pe site-ul edu.ro ) sau puteți adăuga voi alte discipline cunoscute ca fiind predate la liceele de profil tehnic :

clasa a IX-a :
Elemente de tehnologie generală       

clasa a X-a :
Electrotehnică aplicată
Măsurări tehnice

clasa XI-a :
Sisteme de acţionare electrică
Circuite electrice
Maşini electrice
Aparate electrice

clasa a XII-a :
Planificarea şi organizarea producţiei
Asigurarea calităţii
Elemente de proiectare
Exploatarea instalaţiilor electrice
Sisteme şi tehnologii de fabricaţie
Întreţinere planificată
Detectarea defectelor
Întreţinerea instalaţiilor şi echipamentelor electrice
Transportul şi distribuţia energiei electrice
Dimensionarea instalţiilor electrice
Sisteme de transmitere a mişcării
Utilizarea aplicaţiilor de tip CAD
Tehnici de măsurare în domeniu
Sisteme de acţionare electrică
Circuite electrice
Sistemul energetic
Repararea instalaţiilor şi echipamentelor electrice

clasa a XIII-a :
Planificarea şi organizarea producţiei
Asigurarea calităţii
Elemente de proiectare
Sisteme şi tehnologii de fabricaţie
Acţionări electromecanice şi hidropneumatice
Intreţinere planificată
Detectarea defectelor
Proiectarea instalaţiilor electromecanice
Protecţia instalaţiilor electrice
Convertoare statice
Maşini şi aparate electrice
Automatizarea sistemelor de acţionare electrică

miercuri, 21 martie 2012

Alegerea structurii proiectului de lecție și a ciclului de învățământ

Toți viitorii profesori-ingineri din această echipă trebuie să voteze una dintre următoarele structuri ale planului de lecție :
1. Proiect de lecție pentru transmiterea de cunoștințe
2. Proiect de lecție pentru formarea de priceperi și deprinderi
3. Proiect de lecție mixtă
și unul dintre următoarele cicluri de învățământ :
a) ciclu gimnazial (disciplina tehnologie)
b) ciclu liceal
c) ciclu universitar ( disciplina energetică generală,dezvoltare durabilă,etc)

joi, 15 martie 2012

Membrii echipei de energeticieni care vor discuta probleme de didactica specialității pe tema "Energia Regenerabilă"

Frumuzache Elena Ancuța         , grupa 2206 B
Florescu Beatrice Laura            , grupa 2206 B
Mateescu Alexandra Mihaela    , grupa 2207 B
Drondoe Constantin Mihail        , grupa 2206 B
Ene Andrei Iulian                       , grupa 2206 B
Frîncu Florin Dragoș                  , grupa 2206 B